בכוחכם לשנות עכשיו

תוכן מקצועי
דורי לוי פסיכולוג קליני מומחה ומטפל משפחתי מוסמך 

כיצד נתחיל לתקן את עצמנו עכשיו ולהפסיק להיתלות על אחרים

בתכנית זו נסביר במספר שלבים פשוטים אך קשים כיצד כל אחד יכול/ה להתחיל לעשות עבודה עצמית על הנפש שלנו ולהוריד את התלות באחרים עם טיפים לכיצד נשתמש בידע זה לטובתנו.

בכוחכם לשנות עכשיו

אחד הכללים לפיהם אנו נעבוד בתיקון העצמי הוא שבמידה שאדם מודד לאחרים כך ימדדו לו. כלומר כפי ההתנהלות ההתנהגות והמחשבה שלכם על העולם על אחרים כך זה יחזור אליכם. זהו כלל פשוט מצד אחד ומאוד עמוק להבנה מעשית. כלומר צריך התמדה ורצון כדי להבין אותו. וננסה לסייע בכך.

התכנית שלנו מורכבת שלושה שלבים התחלה אמצע וסוף. אתם תתרגלו את השלבים עד שתתרגלו לדפוס ההתנהלות החדש וזה יסיע לכם להתמודד בעצמכם עם הבעיות.

הסבר – הדפוס הבסיסי הזה בחיינו אומר שבצורה שאנו מתנהגים בעולם כך יתנהגו אלינו. רבים מכירים דפוס זה וכאן נבין אותו ונתרגל אותו לעומק.

התחלה – בשלב זה אתם נדרשים למפות את אזורי הנפש שלכם. למשל להבין עם עצמכם היכן אתם מתלוננים על אחרים או על העולם. רשמו את כל התלונות על בני או בנות הזוג על ההורים הבוסים החברה וכד.

אמצע – קחו את התלונות עדיף בסדר הבא: את התלונות כלפי הקרובים אליכם רגשית שימו במקום הראשון ובמקום האחרון את התלונות כנגד העולם או המדינה או הקב"ה.

קחו כל תלונה וזקקו ממנה את העיקר. מה בדיוק העוול שנעשה לכם? קחו את העוול הזה ורשמו אותו ליד לדוגמא: לא התנהגו אלי יפה, התעלמו ממני, חייבים לי כסף ולא החזירו לי, בן/בת הזוג לא מתייחסים אלי.

סיום – קחו תלונה אחת בכל פעם ותישנו על זה. תסתובבו עם התלונה הזו בראש שלכם מספר ימים. לאחר מכן במקום להפנות את חיצי הביקורת כלפי אחרים, עשו לי.. הם לא בסדר… במקום זאת, נסו לגלות ולהבין היכן חבויה בכם אותה תכונה עצמה. למשל היכן אתם פוגעים באחרים? היכן אתם לא שמים לב לאחרים? היכן אתם לא מתנהגים יפה לאחרים?

האחרים יכולים להיות כל אחד אחר ולאו דווקא אותם אלו שאתם בכעס עימם/עימן.

בתחילה מאוד לא פשוט לעשות את העבודה הזו. אנחנו רגילים להאשים אוטומטית את הממשלה, המדינה ההורים הקב"ה. זו תנועה נלמדת טבעית להאשים אחרים. אנחנו ננסה ללכת כנגד התנועה הזו. נאמן את המחשבה והתודעה שלנו להפסיק לרגע עם ההאשמה ולבדוק היכן אנחנו התנהלנו באותו האופן כלפי אחרים. אם אינכם מוצאים, חזרו לכך שוב לאחר זמן אולם אל תוותרו עד שתמצאו. מי שמחפש לעומק תמיד ימצא. לעיתים זה חבוי וקשה לנו לראות זאת. לצורך כך נסו לבקש סיוע מאחרים משמעותיים שאתם יודעים שהם אובייקטיביים יותר. שתפו אותם ונסו לקבל כיוון: היכן הם שמים לב שיש בכם את אותה התכונה שאתם מתלוננים עליה כלפי אחרים. היכן אתם לא מתנהגים יפה? כלפי מי? רשמו זאת לעצמכם.

נסו לראות את הדפוס הזהה לא את העצמה. לדוגמא: אם במקרה נדחפתם בכביש יתכן שמישהו יידחף לפניכם אצל הרופא או בסופר או בשדה התעופה. אם לא מתייחסים אליכם, יתכן ואתם גם לא התייחסתם למסכן בפינת הרחוב כי מיהרתם. נסו בכל הכוח לזהות דמיון בדפוס. העצמה אינה חשובה.

ברמות עמוקות יותר נסו לבחון את המחויבות שלכם לבן או בת הזוג. בחנו את המחשבות הכי נסתרות שלכם. מחשבות שאינכם משתפים בהם את בן או בת הזוג. האם בפנטזיות העמוקות שלכם אתם באמת אוהבים את בן או בת הזוג או ש… יש גלישות לדמיון.

האם אתם מתייחסים לכל אחד שאתם נתקלים בו בכבוד כולל לעובד הנקיון למטה?

התשובות לשאלות מעין אלו יכולות לתת לכם הסבר ליחס של העולם ושל אנשים כלפיכם.

השיפור יגיע באופן מהיר כשתוכלו לזהות דפוסים דומים. העצמה לא חשובה. חשוב שצורת הדפוס זהה. למשל: לא אמרתי שלום לעובדת בחניה ואז האחראי הטכנולוגי CTO לא התייחס בכלל להצעות שלי בישיבה. העצמה יכולה להיות שונה ומה שאנו מחפשים זה את הזהות בדפוס חוסר יחס=חוסר יחס. מידה כנגד מידה.

בכוחכם לשנות עכשיו
וכבר נכתב בספרים שלנו: "במידה שהאדם מודד – בה מודדים לו" סוטה, ח' ע:

 


מראה מראה מי היפה בכל הממלכה?

חלקייך המתוקנים שבתוכך

סוד ראי הקסם היהודי כדרך לסידור נוח יותר של העצמי

כיצד נוכל להתחיל בעזרת שלושה שלבים פשוטים למקם את העצמי שלנו בצורה נוחה יותר בעולם
/ דורי לוי פסיכולוג קליני
בכוחכם לשנות עכשיו

 


התמודדות נכונה עם השיתוק הנפשי כתוצאה מההתמכרות לדיכאון

/דורי לוי פסיכולוג קליני מומחה ומטפל משפחתי מוסמך

נדבר על השיתוק הדיכאוני. השיתוק הדיכאוני הוא המנגנון בעזרתו משתלט הדיכאון עלינו. בתחילה הוא משפיע על המוח שלנו כמובן. דרך מחשבות וחומרים מדכאים אנו נוטים להיכנס לפאסיביות משתקת ומדכאת.

בכוחכם לשנות עכשיו

פעמים רבות נוח לנו להיות במצב הדיכאוני הדיכאון מכניס אותנו לסוג של דיכוי אנחנו לא זזים הרבה נוטים למנוחה או לשינה ונוטים לניוון מסוים. הרביצה הדיכאונית גוררת ניסיון לאכול או להתענג על סיפוקים מיידים כמו אלכוהול סמים מתוקים וכל דבר אחר שיצור פעילות מהנה. פעילות שמשחררת דופמין במוח שהוא מעבירן עצבי שמציל אותנו מהדיכוי והדיכאון. באופן טבעי אנשים מקבלים את הגירויים שלהם מפעולות בונות כמו ספורט הליכה עם חברים לימודים הישגים בניית קשרי משפחה ועוד פעולות יצירתיות ובונות. לאנשים כאלו יש פחות סיכול להיות בדיכאון. כשאנו נופלים מסיבה זו או אחרת לדיכאון אין לנו כוח לעשות את הפעילויות הללו. אנחנו נכנסים לחשיבה שלילית, אין כוח לראות חברים כי המחשבות השליליות אומרות לנו כל מיני דברים רעים עליהם אין לנו כוח לצאת לספורט כיוון שאנו חשים בחזקה את הגוף שלנו והקיבעון הדיכאוני שלו הדיכאון כבר השתלט עלינו. ככל שאנו נמצאים יותר במצב הדיכאוני אנחנו מתמכרים למצב הזה. שימו לב יש במצב הזה איזה תענוג איזה נוחות לא צריך לפעול רק לרבוץ ולא לעשות כלום, לא לזוז לא לעשות כלום, המחשבות שמלוות את המצב הזה מספרות לנו שזה מאוד קשה עכשיו לקום לרוץ להיפגש לצאת לחפש לדבר להכיר ואז אנו נשארים במצב של אי העשייה הדיכאונית.

אז מה עושים:

  1. מנסים לחשוב טוב
  2. מתחילים לפעול כנגד הדיכאון הגופני, ספורט שמש טבע אכילה בריאה ומתמידים
  3. מרחיבים את מעגל הצמצום שלנ

בכוחכם לשנות עכשיו


על התסיסה הנפשית והקשר לדיכאון ולניוון בחיי הנפש


/דורי לוי פסיכולוג קליני מומחה ומטפל משפחתי מוסמך

נדבר על תהליכי נפש שקשורים בכבישה, כבישה של תחושות ורגשות לא נעימים או חזקים או מאיימים ועל תהליך התסיסה הנפשית שכבישה זו גורמת. תהליך שבסופו תסיסה עודפת משפיעה על הנפש שלנו בצורה לא טובה. 

בכוחכם לשנות עכשיו

נתחיל בתיאור תהליך התסיסה בטבע, כובשים ירקות בצנצנת ודוחסים אותם עם מלח ומים ונותנים להם לנוח מספר ימים. במידה ומשאירים אותם יותר מדי הם מתחילים להתקלקל או לתסוס יתר על המידה ולהתפרק כמעה. לאחר מספר ימים פותחים את המכסה ואז ניתן לראות בעבוע של גזי התסיסה השונים וביניהם את CO2 פחמן דו חמצני. זו המטאפורה עימה נעבוד בכדי להסביר את תהליכי הניוון שהנפש עוברת וכיצד הם עלולים להשפיע על הגוף.
לאחר תקופה בת כשנתיים של שהיה בבית הגיעו ג. ול. (שמות מומצאים). לטיפול עקב בעיות עם בן הזוג. ל. סבל מבעיות של דיכאון חזק והיה נראה שאם נטפל בבעיות שלו הזוגיות שלהם תחזור למסלול מהר. כמובן שהטיפול נסב סביב הדיכאון. הוא נשלח לבדוק את האפשרות לטיפול תרופתי והיה נראה שהכול מתקדם בצורה טובה. היחסים החלו להשתפר, יחסית מהר. במקביל שמנו לב שג. מתחילה לכעוס יותר. היו לה מספר התפרצויות עם הוריה ומול ל.. היה נראה שמשהו קורה לה. דווקא כשבן זוגה מטפל בעצמו צצו והופיעו להם דברים אחרים.

ג. החלה לסבול ביתר שאת מכאבי שרירים והחלה לפתח עקצוצים בידיים וברגלים. הרופאים חשדו בסוג של ניוון שמתפתח סוג של מחלה אוטואימונית בה הגוף מתחיל לתקוף את עצמו ויוצר הרס סביב המעטפת העצבית.
במהלך הטיפול שמנו לב שג. הפסיקה לעבוד מהמשרד מזה כשנתיים. היא הפסיקה לעשות ספורט ואף שנאה את העבודה שלה.

ניתן להגיד שג. החלה בתהליך של כבישה. כבישה של עצמה בסביבה נפשית לא רצויה. אלו המרכיבים הרעילים שתססו בתהליך כבישה זה בגופה. הטיפול פתח במעט את האיזון שהיה בזוגיות ואפשר לתוצרי התסיסה לפרוץ. הכעס של ג. החל לצאת. זה לא רק הדיכאון של בן זוגה. נוח היה להישען על הדיכאון שלו כבעיה של הזוגיות. הדיכאון רק מיסך את העובדה שהיא תקועה, נכבשת על ידי התנהלויות לא רצויות. במקום למצוא את מה שהיא אוהבת לעשות היא נשאבה לדיכאון של ל.. הזניחה את עצמה. נוח היה לה להזניח את עצמה כי הרי יש גורם משמעותי לטפל בו.

הדיכאון של ל.. הכבישה של הרגשות המודחקים כמו כעס ייאוש מרירות על החיים הלא מספקים, יצרה אצלה תסיסה רעילה שפגעה בגוף. הפגיעה בגוף יכולה להתרחש במספר מסלולים. המתח משפיע על מערכת העיכול ועל יצירה תקינה של נוירוטרנסמיטרים במעיים ובמוח. אכילה של כמויות מתוקים יצרה אצלה תנגודת לאינסולין ומצב דלקתי בגוף. כל אלו תרמו לסוג של שיתוק נפשי בו היא חשה. היה צריך להתחיל לאוורר את התסיסה הזו.

עכשיו נדבר על מה שקורה בנפש שלנו כשאנו כובשים דברים ליותר מדי זמן. הדחקה היא מנגנון הגנה ראוי ועוזרת לנו לתפקד. אולם מה קורה כשאנו מדחיקים יותר מדי?
מתחיל תהליך של תסיסה. תהליך התסיסה משפיע על רובדי נפש שונים. למשל אם אנחנו מאוד מאוכזבים מחבר כועסים ומקנאים ומדחיקים זאת. מוחקים את החבר. הרגשות והתחושות הללו כבושות בנפשנו והן תוססות ועלולות לגרום לנו לפתח חשיבה שלילית על אנשים או להימנע מקשרים עמוקים.

ברמה הפיזית הכבישה והתסיסה עלולות לעורר אצלנו תחושות של דיכאון. מדוע דיכאון כיון שדיכאון מדכא. כשמו כן הוא. הוא מדכא מערכות גופניות מלפעול במלוא המרץ והכוח. כשדיכאון נכנס לחלק מנפשנו, גופנו מיד מושפע. יתכן שנאכל יותר או ננוח יותר או שנמנע מלעשות ספורט. זוהי ההשפעה המדכאת על הגוף. כשבנפש מתפתחות מחשבות רעילות סביב האירוע (הריב עם החבר).

מחשבות רעילות אלו הינן בעלות נטייה להדביק את הסובב. הן תוססות ומרחיבות את פעולתן עד שאנו עלולים לחשוב שכל החברים יאכזבו. או כל הגברים אותו הדבר או כל הנשים הן כאלו. אלו הכללות חשיבתיות שנובעות מהשפעות של דיכאון.

אז מה עושים:

  1. מנסים לחשוב טוב.
  2. מתחילים לפעול כנגד הדיכאון הגופני: ספורט שמש טבע אכילה בריאה ומתמידים.
  3. מרחיבים את מעגל הצמצום שלנו. יוצאים נפתחים. נעים כנגד המגמה.